Op deze pagina vindt u de laatste 2 algemene nieuwsberichten van de Regionale wsv Zuid-Holland en van de Koninklijke Wandel Bond Nederland waar wij lid organisatie van zijn. Ook de informatie vanuit het bestuur kunt u hier vinden.

Nieuws van de Regionale wsv Zuid-Holland

Vernieuwde website

Het heeft even geduurd maar nu is het dan zover, de vernieuwde website staat online. De website is wat eenvoudiger te onderhouden door het bestuur. Daardoor kunnen wij u sneller de juiste informatie geven. Op termijn zullen wij de informatie die u op of via onze website kunt vinden verder uitbreiden. Voor de overige wandelsportverenigingen en -groepen is er de mogelijkheid om de door hen georganiseerde wandeltochten in onze wandelkalender te plaatsen. Voorheen was er het Provinciaal Wandelprogramma, echter die is er sinds 1 januari 2016 niet meer. Ter vervanging daarvan hebben wij gekozen voor deze optie. De beheerder zal

Posted in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Vernieuwde website
Nieuws van de Koninklijke Wandel Bond Nederland
 • Voordelige overeenkomst met Natuurmonumenten


  Voor wandelevenementen die (gedeeltelijk) plaatsvinden in een natuurgebied van Natuurmonumenten, moet je vooraf verplicht toestemming aanvragen. Voor gebruik van de natuur vraagt Natuurmonumenten meestal een financiële bijdrage in de vorm van toestemmingskosten. Dit heeft alles te maken met het toelatingsbeleid van Natuurmonumenten.

  Als KWBN hebben we alle begrip voor dit beleid. Dit neemt niet weg dat veel lidorganisaties de bijdrage aan Natuurmonumenten als een fikse kostenpost ervaren. Bovendien brengt de kostenverrekening administratieve lasten met zich mee, zowel voor onze lidorganisaties, als voor de terreinbeheerders van Natuurmonumenten. Voor deze knelpunten hebben KWBN en Natuurmonumenten gezamenlijk oplossingen gezocht. Het resultaat is een samenwerkingsovereenkomst, waarin voor 2019 de volgende afspraken zijn vastgelegd.

  Hoofdpunten overeenkomst

  • Voor wandelevenementen met maximaal 2.000 deelnemers voldoet KWBN voor zijn lidorganisaties in één keer de toestemmingskosten. Dit doen we deels in geld; deels in de vorm van een mediapakket (promotionele aandacht voor de activiteiten van Natuurmonumenten via de kanalen van Wandel.nl).

  • Natuurmonumenten ontwikkelt een nieuwe landelijke procedure voor toestemmingsaanvragen van KWBN-lidorganisaties. Voor wandelevenementen met 2.000 of minder deelnemers worden daarbij geen toestemmingskosten in rekening gebracht. Voor wandelevenementen met méér deelnemers maakt de betreffende lidorganisatie met Natuurmonumenten een ‘Op-maat-afspraak’.

  • De overeenkomst geldt uitsluitend voor wandelevenementen van KWBN-lidorganisaties. Controle vindt plaats op basis van het bondsnummer van de betreffende lidorganisatie.

  • Natuurmonumenten registreert het aantal toestemmingsaanvragen én – met behulp van de betreffende lidorganisatie - het daadwerkelijke aantal deelnemers per evenement.

  • De overeenkomst heeft alleen betrekking op toestemmingskosten en niet op eventuele éxtra kosten die Natuurmonumenten voor een wandelevenement maakt. Van extra kosten is o.a. sprake als een lidorganisatie extra toezicht of ondersteuning van Natuurmonumenten verlangt, als materialen of afval worden achter gelaten, of als er schade is toegebracht aan de natuur of eigendommen van de terreinbeheerder. Extra kosten worden rechtstreeks bij de betreffende lidorganisatie in rekening gebracht (dus niet bij KWBN).

  • De overeenkomst geldt voor 2019; in het najaar evalueren KWBN en Natuurmonumenten of de samenwerking in 2020 wordt voortgezet.

  Meer informatie

  Wil je exact weten hoe je in 2019 toestemming kunt aanvragen en welke regels er gelden in de natuurgebieden van Natuurmonumenten? Een complete beschrijving vind je samen met de algemene voorwaarden van Natuurmonumenten in dit document.

  Mocht je nog vragen hebben, dan kun je daarvoor terecht bij de servicedesk van KWBN: info@kwbn.nl, 024-3655575 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur / vrijdag tot 13.00 uur). Let op: van 24 december 2018 t/m 1 januari 2019 is het KWBN-bondsbureau gesloten! Vanaf 2 januari 2019 zijn we je graag weer van dienst.

 • Elfstedenpad op longlist Wandelroute van het Jaar 2019


  De jury had voor de longlist de keuze uit niet minder dan 18 gegadigden die zich in de loop van 2018 hadden aangemeld. Het gaat daarbij om routes die tussen november 2017 en november 2018 nieuw gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd zijn. Voor het eerst kwamen naast routes in Nederland en België ook routes in het Groothertogdom Luxemburg in aanmerking. Daarmee is de trofee uitgegroeid tot een onderscheiding voor de beste (nieuwe) wandelroute van de Benelux.

  Elfstedenpad

  Het Elfstedenpad is 283 kilometer lang en is opgedeeld in 46 etappes. De route voert wandelaars langs de elf Friese steden en volgt waar mogelijk het parcours van de beroemde schaatstocht. De combinatie van natuur, cultuur, beleving en geschiedenis staat centraal. Je loopt veel langs het water, maar je komt ook door uitgestrekte weidegebieden, langs de oevers van meren en door het terpenlandschap. De route brengt je ook op plaatsen waar de schaatsers tijdens de ‘tocht der tochten’ niet komen. Zo loopt het pad niet langs, maar juist door de vele kleine dorpen en ieder van de elf steden kun je een (historische) rondwandeling maken.

  Meer over het Elfstedenpad en de bijbehorende wandelgids

  Overige routes op de longlist

  Behalve het Elfstedenpad staan de volgende routes op de longlist:

  • Brabantse Kouters: wandelknooppunten-netwerk van 480 km in het noordwesten van Vlaams-Brabant, deels grensoverschrijdend met Oost-Vlaanderen.
  • Kempentocht: meerdaags wandelen langs knooppunten en over onverharde paden in de Antwerpse Kempen (63,5 km),
  • Noardlike Fryske Wâldenpad: nieuw streekpad van 165 km door de noordelijke Friese wouden, met heel wat natuurgebieden en natuurmonumenten.
  • Romeins Limespad: nieuw LAW16-pad; 275 kilometer van Katwijk aan Zee naar Nijmegen langs gereconstrueerde wachttorens en castella langs de Romeinse Limes.
  • St. Odulphuspad: pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland in 15 etappes.
  • Tour du Brabant Wallon: rondwandeling van 266 km ten zuiden van Brussel. Romaans Brabant op zijn mooist.
  • Walcherse Wandelingen: wandelgids met 11 afzonderlijke wandelingen op dit Zeeuwse ‘eiland’ en een – uit 4 etappes bestaand – ‘Rondje Walcheren’ van 80 km.
  • Wandelronde van Vlaanderen: een lus van 570 km langs de grenzen van Oost- en West-Vlaanderen. Met een aantal nieuwe en vernieuwde trajecten en voor het eerst uitgegeven in één wandelgids.
  • Zuiderwaterlinie wandelpad: over 290 km, langs 11 historische Noord-Brabantse vestingsteden van Bergen op Zoom tot Grave

  Het vervolg

  De jury zal deze routes en bijbehorende gidsen, kaarten, eventuele websites en ander ondersteunend materiaal verder onderzoeken, zo nodig met nog extra verkenningen op het terrein. Dat gebeurt op basis van een twintigtal criteria. Begin januari 2019 maakt de jury de shortlist van vier of vijf routes bekend. De uiteindelijke winnaar volgt 'Een wandeling rondom Zuid-Limburg' op, de Wandelroute van het Jaar 2018.

  De Wandeltrofee is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Deze vindt plaats op 2 en 3 februari 2019 in Flanders Expo in Gent en op 1, 2 en 3 maart 2019 in Jaarbeurs Utrecht.